5 motive pentru a practica relaxarea înainte de masajul bebelușului
De ce relaxare?
Știm că viața cu un bebeluș poate fi stresantă, ritmul deseori grăbit, noile activități pot fi descurajante și vrem să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că masajul devine o punte de legătură între părinți și bebeluși.
Cercetările ne arată că masajul pentru bebeluși este mult mai mult decât o înlănțuire de mișcări. Mecanismele cheie care merg dincolo de predarea mișcărilor pot face diferența între un masaj care are succes sau nu. Acestea includ crearea unui cadru care satisface nevoile fizice ale micuților și o atmosferă de contenție.
Cum începem o sesiune de masaj acasă dragi părinți? Încercați să respirați adânc de câteva ori înainte de a începe, în timp ce vă conectați cu copilul. Aerul intră ușor pe nas și iese încet pe gură.
Iată cele 5 motive pentru a practica relaxarea înainte de masajul bebelușului;
1. Indicatorii emoționali: bebelușii preiau indicii emoționali ai celorlalți. Ei caută privirea părinților pentru a ști cum să reacționeze în orice situație. Stresul poate fi transmis de la părinți la bebeluși, de aceea este mai probabil ca masajul să aibă succes dacă părinții sunt relaxați. Neuronii oglindă pot influența conexiunea emoțională și socială.
2. Stresul: studiile arată că atunci când suntem relaxați, creierul nostru funcționează mai bine și avem un grad mai mare de conștientizare. Stresul și anxietatea pot inhiba procesului învățare și pot impacta memoria. Consecințele pot fi deficitul de atenție, dezangajare ușoară din activitate, flexibilitate scăzută. Relaxarea te face să te simți în largul tău înainte de o activitate nouă.
3. Relațiile: studiile arată că a fi mai prezent și atent poate să conducă la relații mai pozitive și la o sănătate mintală mai bună. Tehnicile de relaxare ne ajută să fim mai concentrați și să ne decuplăm de la gânduri și senzații perturbatoare. Fapt care ne ajută în a fi centrați cu adevărat pe bebeluși în timpul masajului.
4. Încrederea: cum bebelușii pot prelua tensiunile fizice și emoționale ale părinților, cu cât suntem mai relaxați, cu atât bebelușii noștri vor fi mai relaxați. Dacă atingerea noastră este încrezătoare și cu respect, este mai probabil ca bebelușul nostru să aibă mai multă încredere în noi în această nouă experiență și să se bucure de masaj cu noi.
5. Reglarea: când suntem relaxați, este activat sistemul nostru nervos parasimpatic, care ne permite “să ne odihnim și să digerăm”. Eliberăm hormonii stării de bine, precum oxitocina, care me ajută să ne simțim calmi, și să ne îndrăgostim și să ne conectăm cu ai noștri bebeluși. Oxitocina poate inhiba cortizolul, hormonul stresului.