Masajul bebelușului afectează sănătatea mintală maternă?

Deseori literatura de specialitate abundă de informații care susțin efectele benefice ale masajului bebelușului asupra micuțului pui de om, fiind mai puțin abordat impactului său psihologic asupra bunăstării materne.

Cu ocazia Săptămânii internaționale de conștientizare a sănătății mintale materne (5-11 mai), promovăm masajul bebelușului ca instrument proactiv al sănătății mintale perinatale, cu efecte pozitive și curative asupra diadei mamă-copil.
Iată 5 modalități prin care masajul bebelușului susține sănătatea mintală a mamei:

1. Reducerea simptomelor de depresie: o revizuire sistematică din Decembrie 2023 a descoperit că toate studiile incluse au arătat o reducere a simptomelor depresive pentru mamele care includeau masajul în rutina zilnică de îngrijire a bebelușilor, față de cele care aveau o rutină clasică de îngrijire post-natală.

2. Reducerea stresului: în timpul masajului sunt eliberați “hormonii stării de bine”, precum oxitocina, dopamina, endorfinele sau prolactina. Oxitocina te poate ajuta să te simți calm, relaxat, și să reglezi stresul. Hormonul stresului, cortizolul este în scădere atât la mame cât și la bebeluși în timpul și după masaj.

3. Calitatea somnului matern: cercetările arată că sugarii care primesc masaj dorm mai bine și își pot regla ritmul circadian. Un studiu din 2023 concluzionează că masajul bebelușului poate să îmbunătățească Markerii de somn atât la mama cât și la copil; și a evidențiat o diferență în durata somnului mamei și o reducere a tulburărilor de somn materne.

4. Înțelegere: cursul nostru de masaj pentru bebeluși pune accent pe etapele de dezvoltare ale acestora, indicii de angajament în relație pentru a susține mai bine părinții în înțelegerea nevoilor bebelușilor, astfel încât să se poată conecta mai ușor cu micuții și să se simtă încrezători. Acest fapt contribuie la creșterea stimei de sine, reduce anxietatea și întărește încrederea parentală.

5. Vindecare: beneficiile atingerii sunt infinite, atingerea hrănitoare poate fi un instrument de vindecare pentru un start dificil sau întârziat, unde formarea atașamentului mamă-copil a fost întârziată. Poate să încurajeze părinții se simtă mai bine conectați cu proprii copii. O activitate simplă, plăcută și accesibilă pentru ambele părți. Nu e niciodată prea târziu sa creezi legătura de atașament.

Alte articole:

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale aplicate pe piele pătrund până la straturile cele mai profunde și se răspândesc în diferite organe, glande și țesuturi ale corpului. Imediat ce

Citește articolul

-25%

la Cursul de calificare maseur