Aromaterapia de-a lungul secolelor

Aromaterapia este arta și știința care studiază utilizarea uleiurilor esențiale pentru menținerea sau ameliorarea sănătății și frumuseții. Această medicină complementară echilibrează cele trei corpuri: fizic, mental și spiritual.

Etimologic vorbind , termenul “aromaterapie’ înseamnă “ tratamentul bolilor (terapie) cu ajutorul aromelor (esențe sau uleiuri esențiale provenite de la plantele aromatice). Toate vechile civilizații – chineză, indiană, egipteană, greacă, romană și arabă – au folosit aromaterapia pentru confortul fizic și psihologic. Este o tradiție care datează de mai bine de cinci mii de ani.

Cel mai vechi document cunoscut referitor la aromaterapie datează din anul 2700 i.Hr. Este vorba de o carte chineză care prezintă peste trei sute cincizeci și șase de plante medicinale și explică modul în care pot fi folosite pentru tratarea unor boli, fie prin tehnici de masaj, fie prin absorție. Chinezii ardeau lemn aromat, ierburi și tămâie ca ofrande aduse zeilor lor.

Aproape în aceeași perioadă, medicina indiană cunoscută sub numele de ayurvedică, prescria masajul aromatic și folosirea unor plante și esențe de lemn pentru vindecare.
Egiptenii erau și ei inițiați în această știință. Pe pereții unor morminte au fost descoperite picturi reprezentând practica masajului.

Grecia a contribuit și ea la evoluția aromaterapiei (chiar dacă numele nu era încă folosit). Medicul Dioscoride a scris o carte minunată despre plantele medicinale, a cărei valabilitate a rămas de necontestat până în zilele noastre.

În Orientul Apropiat a fost descoperit principiul distilării, care permitea obținerea uleiurilor esențiale, îndeosebi cel de trandafir. În secolul al XIII-lea, orașul Damasc era chiar centrul internațional pentru cultivarea și distilarea trandafirului.

În secolul al XIX- lea, tuberculoza era una dintre principalele cauze de deces. Dar s-a remarcat că cei care lucrau pe câmpurile de flori destinate parfumeriei erau mai puțini atacați decât ansamblul populației.
Chamberland, Cadeac și Meunier au publicat un studiu care demonstra că microorganismele unor boli erau cu ușurință ucise de uleiurile esențiale precum scorțișoara, cimbrișor, levănțică, ienupăr, lemn de santal și cedru.

Autor: Paula Carmen Apetrei

Alte articole:

-25%

la Cursul de calificare maseur